Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2020 12:46 - Руските " освободители" жестоко завиждаха на българските " роби"
Автор: rusorobia Категория: История   
Прочетен: 2095 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 06.03.2020 12:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Да, турското иго ни забави и спъна прогреса ни.
Но през Възраждането прадедите ни създадоха Копривщица, Калофер, Сопот, Арбанаси.

А руските мужици създадоха само оборите си.
И ето как Достоевски описва отношението на руските солдати към българските "роби".
Знам, че промитите русофилски мозъци вярват не на Достоевски, а на Путин.
Но постингът е за българи, не за русопати.


Достоевски за руската завист към българите

by timber on Tuesday, 27 May, 2008 · 39 comments

in България,История,Русия

Спомняте ли си, господа, как още през лятото, още дълго преди Плевен, изведнъж навлязохме в България, появихме се на Балканите и онемяхме от негодувание. Е, не всички, дори не и половината, а много по-малко, нека веднага си признаем — но все пак възнегодуваха доста хора и се надигнаха гласове.

Първо на кореспондентите от армията и веднага след тях гласове в нашата преса, най-вече в петербургската. Това бяха пламенни гласове искрени, пълна с най-добродетелно негодувание…

Така стана, понеже притежателите на тия гласове бяха тръгнали, както се знае в цял свят и особено у нас, да спасяват угнетените, унизените, смазаните и изтерзаните. Помня, че още преди обявяването на войната бях чел в наши най-сериозни вестници предвиждания за шансовете в предстоящата воина и за необходимите разходи и излизаше, че безспорно, „навлизайки в България, ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия, но и умиращото от глад българско население”. Лично съм го чел и мога дори да посоча къде съм го чел; та с така изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Фниския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях – поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”

 

И се надигна врява. Чуйте, господа, как смятате: получавате ненадейно невярна или неправилно разбрана от вас телеграма, че някой ваш близък, ваш приятел или брат лежи болен, ограбен е или влак го е прегазил или нещо от тоя род. Зарязвате всичко и хуквате при горкия си брат и изведнъж срещате човек, по-здрав и от вас, седи си на масата, обядва, с радостен вик ви кани да седнете и се смее на вашата фалшива тревога, на станалото qui рго quo. Не е толкова важно дали обичате или не особено тоя човек, но нима ще му се разсърдите, задето не е бил ограбен или сгазен от влака? Ще му се разсърдите за червените му бузи и за това, че той с такъв апетит яде и пие вино? Естествено, няма. Напротив, би трябвало дори да се зарадвате, че той е жив и по-здрав от вас. Разбира се, човешко е да се ядосате малко — но не за това, че влакът не му е отрязал краката! Та нима ще станете от масата и ще тръгнете да пишете дописки и анекдоти за него, да петните неговия характер и да вадите наяве недостатъците му…А с българите се постъпи тъкмо така. „Ха, та у нас и заможните мужици не се хранят така, както тоя поробен българин.” А други по-късно направо стигнаха до извода, че именно русите са причината за всички български бедствия: ако не бяхме почнали да държим сметка на турците заради поробените българи, без да знаем как стоят нещата, и не беше се наложило след това да освобождаваме тия „ограбени” богаташи, българинът и досега щеше да си живее безгрижно. И продължават да го твърдят.

image

Ф. М. Достоевски

Technorati Tags: достоевски,завист,руска,българи,русия,българия

    

Tagged as: българи, България, достоевски, завист, Русия, руска

www.extremecentrepoint.com/


Тагове:   русопати,


Гласувай:
5



1. krumbelosvet - Вече споменах за Достоевски в днешния си постинг.
06.03.2020 20:55
Знаех си, че някой като г-н rusorobia ще извади тая тема. Тема може би любопитна, но НЕЗНАЧИТЕЛНА.
Да, психологическата подготовка на руското общество за войната, НАБЛЯГА върху кланетата, страданията и жестоките данъци на братята роби. И не осведомява за ИСТОРИЧЕСКИ по-добрия БИТ на българите.
През 1973-та минах с влак от Москва до Харков и се хвърляха в очи МЪНИЧКИТЕ НИСКИ къщички с ламаринени покриви покрай линията! У нас имаше тук-там такива преди 9-ти, но покрити с КЕРЕМИДИ! Това е ИСТОРИЧЕСКО ПРЕДИМСТВО на българите, от ПРЕДИ игото.
Достоевски е забелязал и враждебни погледи. Нормално ако преди него да е минал някой руски дивак, който да е представил "добре" освободителите. То и от СОБСТВЕНАТА армия се случват диваци да направят зулуми. ТОВА ли е смисълът на тая война? Не, това са ИНЦИДЕНТИ, за радост на днешните русофоби.
цитирай
2. dobrodan - Аз доскоро се питах какъв зор имат поляци, финландци, литовци да се
06.03.2020 22:33
бият за българското освобождение?!
Къде е Самара....къде е Самарското знаме?
От някое време този въпрос съм го затворил.
Същото нещо мога да потвърдя с дядовите си думи, макар да става въпрос за Втората Световна война: " - И всичко това е ваше? Миша, ние от какво ги освобождаваме тия хора?"
Изобщо не е незначителна темата, особено в днешния контекст.
От самото си отделяне от България Киевска Рус претендира за всички български земи, което е......познай, адаш, колко квадратни километра?
Смятай го от Китай до Испания?
Не ти се вярва, нали? Е.....скоро и това ще пусна преведено. Макар там да пише само за претенциите й към Североизточна България....апетитът идва с яденето....и третата световна вяра....която всъщност управлява другите две.....дълга тема е.
Авторе? Добре правите, като подсещате людете за някои неща.
цитирай
3. krumbelosvet - Ох, dobrodan, комент 2
07.03.2020 06:45
Викаш ти "От самото си отделяне от България, Киевска Рус претендира за всички български земи, което е......познай, адаш, колко квадратни километра?"
Добър ден, добродане.
Ми защо БЪЛГАРИЯ не е дала името си на тия земи?
Не знам дали наистина са на Дънов думите, че "сета България се нарича другояче".
Каша велика.
Щото Иван Грозни къв русин е? И след него има ли друг "страшен" цар в Русия, страшен като нашия Крум? На когото май е кръстен Крим. Защо българоезичният Кирил отива за мощите на св. Климент в Херсон, който е на полуостров Крим?
Но именно Грозният цар ликвидира Волжко-Камска България. Той ликвидира един съперник, и се кичи с титлата "цар на българите", но българската идея е опасна за Русия защото, съгласно един чудесен съветски атлас, по целия път на прабългарите от Аму-даря до Кавказ, южното и северно Черноморие, поволжието и Казан, има анклави с "татари"...
цитирай
4. dobrodan - Адаш, ако ти извадя всички топоними от Западна Европа, които са
07.03.2020 12:10
дадени от българи и български племена, ще ти прилошее :).
С налагането на римо-католическото християнство се разрушава и спомена за България.
Което впрочем е и крайната цел на християнството......
На православието също.
Относно кашата.... Затова немалко хора, включително и скромната ми персона, си вадим очите и чупим клавиатурите, за да стане от кашата духовна храна за българите. Народ, който не си познава миналото, няма бъдеще.
Един руски историк (понеже повдигаш въпроса), се оплакваше, че българите давали едни и същи имена на земи и градове в най-различни краища на владенията си. Ако бяха руснаците, казва, давали имена, всичко щеше да бъде много по-ясно и нямаше да бъдат променяни топонимите никога повече :).
Русия да се сети откъде идва името й най-напред (някои вече се сетиха), после да се занимава с татарите си. И да свиква с мисълта, че не руските "славяни" направиха Русия, а българите. Като чета как са пославянчили имената на князете си, ме заболя устата от смях.
Защото знам, че не ти се иска да повярваш в такива работи, ще те питам откъде се взеха имената на Полша и Чехия?
Няма да те измъчвам :). Чек-Булгар по името на един от принцовете на Хунска България. Полша - Полония, Балин. Поляк - байлак... Ако я подкарам - отиде цял ден.
Русия ли? Урус Булгар. По-лесно ще ти е да минеш през днешната "юруш", или смел, храбър.
Татарите-монголи убиха България отвъд морето и създадоха Русь Московская...
Та в исторически план днешна Русия смята себе си за наследник на всички български земи, докато всъщност би трябвало да е обратното. Сложно е и не е за два реда.
Между другото в биографията на Субеде/Субядай при монголите няма и ред написано за Овчата битка. Или ги е било голям срам, или си е била вътрешна междуособна война. Може би и двете.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rusorobia
Категория: Видео
Прочетен: 15986
Постинги: 4
Коментари: 8
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930